Deze week had ik een interessant gesprek met een klant.
Ze had de beslissing genomen om haar winkel, die ze als zelfstandige uitbaatte, op te geven om te gaan werken als verkoopster voor een grote keten. Ze was de (vooral financiële) onzekerheid beu en wou graag een vaste job met een vast loon op het einde van de maand.
Ze voelde zich aangevallen, gefrustreerd en vooral onbegrepen door haar omgeving. Haar vrienden (die meestal werknemers waren) begrepen haar niet. Ze was toch vrij? Haar eigen baas mét een winkelbediende die al het minder aangename werk deed? Ze verdiende toch meer dan een gewone verkoopster?
Sommigen zeiden zelf dat ze het veel beter had dan hen!

Dit deed me denken aan het verhaal van de wolf en de hond:

Op een nacht ontmoette de hond, die een boerderij bewaakte, een wolf.
Ze begroetten elkaar beleefd.
De wolf had een ruige vacht en zag er uitgehongerd uit. De hond was goed doorvoed en had een glanzende vacht.
“Zeg, familie van mij, hoe komt het dat jij zo goed doorvoed bent?” vroeg de wolf.
“Ik heb een goede baan,” antwoordde de hond. “Ik bewaak de boerderij en verjaag de dieven. In ruil daarvoor krijg ik ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds vlees te eten.”
“Dat lijkt me een heerlijk leven. Ik wou dat ik het zo goed had als jij!”
“Maar hoe komt het dat jij zo mager en uitgehongerd bent?” vroeg de hond.
“Ik leef in het bos,” antwoordde de wolf. “Ik doe wat ik wil, maar ik moet zelf op jacht gaan. Als het volle maan is, komen alle wolven samen en zingen we voor de maan. Dat is zo fijn!”
“Ja, dat lijkt me een heerlijk leven. Ik wou dat het het zo goed had als jij!” antwoordde de hond.

Ken jij ook “de-ander-heeft-het-beter”valkuil?
De een had de vrijheid en de ander de zekerheid… En beiden vonden dat de ander het beter had!
Zowel vrijheid als zekerheid heeft voor- en nadelen. De hond heeft altijd voldoende eten, maar hij moet steeds op de boerderij zijn. De wolf is vrij, maar hij moet voortdurend jagen en als hij er niet in slaagt iets te vangen, moet hij met een lege maag gaan slapen…

In feite hebben we beide (zekerheid èn vrijheid) nodig in een bepaalde fase van ons leven.
Als kind hebben we vooral de zekerheid nodig, een structuur, een vast ritme, rituelen en mensen op wie we kunnen vertrouwen.
Als jongere groeit onze behoefte om nieuwe dingen uit te proberen en onze vleugels in alle vrijheid uit te slaan.
Naarmate we ouder worden kiezen we meestal sneller voor zekerheid, alhoewel er ook mensen zijn die op dat moment kiezen om te leven onder het motto “hoe ouder, hoe gekker”.

Het probleem ontstaat als je begint te verlangen naar iets wat je niet hebt!
Wie een vaste baan heeft, verlangt naar meer vrijheid en wie vrijheid heeft, verlangt naar meer werkzekerheid.
Wie een vaste relatie heeft, verlangt naar vrijheid en wie vrij is, verlangt naar een vaste relatie.
De hond verlangt naar de vrijheid en de wolf verlangt naar de zekerheid…

Toch biedt geen enkele baan absolute zekerheid. En ook al leef je in volledige financiële en materiële vrijheid, dan nog ben je daarom niet vrij van gedachten, gevoelens en stemmingen.
De kunst is een gezond evenwicht te vinden tussen vrijheid en zekerheid.

Hoe doe je dat?
Sta eerst even stil bij wat je het belangrijkste vind: vrijheid of zekerheid?

Heb je nood aan meer vrijheid?
Doorbreek dan je routine en probeer (kleine) nieuwe dingen uit die je helpen je vrij te voelen, zoals ’s middags een korte wandeling maken in plaats van te blijven babbelen met de collega’s, een andere weg naar huis nemen, iets eten dat je nog nooit gegeten hebt, een nieuwe reisbestemming kiezen, een nieuwe hobby starten…

Heb je nood aan zekerheid?
Creëer dan rituelen die je een zeker houvast geven, zoals een ochtendritueel, een slaapritueel, een thuiskom-ritueel… en beleef dit ritueel heel bewust als een anker van zekerheid.
Sta even stil bij alle handelingen die je bv. ’s avonds als je thuiskomt doet. Wat doe je meestal op de weg naar huis? Wat doe je eerst als je thuiskomt? Is het leuk wat je doet? Geeft dit je vreugde en een veilig gevoel? Indien niet, wat kan je anders doen? Als je in de auto bv. altijd naar de radio en de verkeersberichten luistert, kan je in de plaats daarvan luisteren naar je lievelingsmuziek of nadenken over alles waar je dankbaar voor bent. Start je altijd onmiddellijk met het eten klaar te maken als je thuis komt, dan kan je ervoor kiezen om eerst rustig te ‘landen’, al was het maar 5 minuutjes, iets te drinken of andere kleren aandoen.
Kijk of je dingen kan inplannen die je een veilig of ontspannen gevoel geven en maak er een gewoonte, als het ware een ritueel van.
Werk aan je (zelf)vertrouwen en besef dat absolute zekerheid in het leven niet bestaat. Het enige waarvan we absoluut zeker kunnen zijn, is dat het leven op een bepaald moment eindigt.

We hebben zelf de keuze hoe we ons leven willen ervaren. We kunnen natuurlijk in de valkuil van “de ander-heeft-het-beter” trappen, maar we kunnen er ook voor kiezen om het beste te maken van ONS leven!

Het ga je goed!
Liefs

Evelyne