We zijn al in de maand november!!!
De tijd gaat zo snel! Ook voor jou?
Alles verandert, de bomen verliezen hun bladeren, het wordt kouder, het is nu zelfs officieel “wintertijd”.
In de natuur en in de dierenwereld verandert alles als vanzelf. De (meeste) bomen laten op de gepaste tijd al hun bladeren los, de dieren bereiden zich voor op de winter… Alles gebeurt zonder moeite of inspanning.
Alleen wij mensen hebben het moeilijk met veranderingen.
Ik hoor zo vaak klanten zeggen:
“Veranderen is zo lastig.”
“Ik heb zo’n moeite met veranderingen.”
“Ik ben nu eenmaal zo. Het is het aard van het beestje, veranderen gaat niet.”
Is dat wel zo?
Waarom lijkt veranderen zo moeilijk?
1. Ons overlevingssysteem speelt vaak stoorzender bij veranderingsprocessen.
We zijn geneigd vast te houden aan wat we kennen. Dat voelt immers veilig aan. We zijn misschien niet gelukkig in onze huidige situatie, maar we weten wat we kunnen verwachten. We zijn het zo gewoon om te leven in deze “vertrouwde ellende”.
We houden vast aan bepaalde gewoontes, emoties en patronen, zelfs al hebben ze geen nut meer.
Dit doet me denken aan het volgende verhaaltje.
Steven komt op de middag langs bij zijn beste vriend Mark. Hij wordt uitgenodigd om mee aan tafel te schuiven. Het is een eenvoudige typisch Belgische maaltijd: worst met appelmoes en puree.
Steven lust dat enorm graag, vooral de hardgebakken uiteindjes van de worst. Terwijl ze in de keuken zitten te babbelen, ziet Steven hoe Mark die topjes van de worst afsnijdt voordat hij die bakt. Steven is verbaasd. Hij vraagt aan Mark waarom hij de lekkerste stukjes van de worst afsnijdt. Mark antwoordt dat hij dat niet weet, want dat hij dat geleerd heeft van zijn moeder. Nieuwsgierig naar het waarom bellen ze zijn ma op. Deze antwoordt: “Ik heb het ons bomma altijd zien doen, maar Ik weet ook niet waarom”.
Ze bellen dan maar naar de bomma, vastbesloten om het geheim van het afknippen van de uiteinden van de worst te achterhalen. De bomma luistert naar de vraag en antwoordt geschrokken: “Maar jongen toch, gebruik jij nog altijd dat klein panneke?”
Welke patronen, emoties of gewoontes hou jij nog vast? Weet jij ook waarom je ze vasthoudt?
2. We hebben moeite met loslaten of weten niet goed hoe we kunnen loslaten.
Eigenlijk kunnen we allemaal loslaten.
Een kleine oefening om dit te demonstreren:
Houd die gedurende enkele seconden heel stevig vast.
Beslis nu ook die los te laten en open je hand.
We kunnen dus allemaal loslaten, maar willen we dit wel? Onze vertrouwde ellende kan inderdaad zo vertrouwd zijn dat we deze blijven vasthouden, zelfs al is het ellende.
Om het proces van loslaten gemakkelijker te maken, kan je de volgende visualisatie doen.
Stel je voor dat je op een zonnige herfstnamiddag wandelt in een park of bos. De grond ligt bezaaid met bladeren en heel regelmatig dwarrelt een blad vanuit een boom naar beneden.
Zie hoe gemakkelijk de bomen hun bladeren loslaten. Ze hebben deze in de komende maanden niet meer nodig en laten ze dan ook met gemak los. Ze zijn vol vertrouwen dat binnen enkele maanden, wanneer de tijd rijp is, het nieuwe zal verschijnen.
Stel je nu voor dat jij, net zoals die bomen, alles wat ‘dood’ is in je leven, alles wat je niet meer nodig hebt, met gemak loslaat. Aan je voeten ligt nu een stapel nutteloze zaken, emoties, patronen… en je stapt verlicht verder door het leven, vol hoop en vertrouwen op een mooie toekomst.
Wanneer je de overtuiging hebt dat veranderen moeilijk is, dat je niet tegen verandering kan, dat het lastig is of zelfs onmogelijk is voor jou om los te laten, dan zal dit ook zo zijn!Wat zijn jouw overtuigingen omtrent veranderen en loslaten?
Is loslaten gemakkelijk of moeilijk? Is veranderen stressvol of leuk?Heb je overtuigingen die veranderen moeilijk maakt, dan kan je starten met het gebruik van een affirmatie om deze overtuigingen te veranderen. Hoe meer je ze gebruikt, hoe krachtiger ze zullen werken!
Enkele voorbeelden:
- Veranderen wordt elke dag gemakkelijker.
- Ik laat met gemak alles wat me niet helpt los.
- Ik kies ervoor om veranderingen in mijn leven te accepteren.
- Ik ga met gemak mee met de stroom van het leven.
- Veranderen kan leuk zijn.
Wat kunnen we nu doen?
Het leven is een aaneenschakeling van veranderingen. De stroom van ons leven drijft ons in een bepaalde richting. Daar hebben we geen vat op.
Wel kunnen we op 3 manieren reageren:
- We kunnen tegen de stroom ingaan. Dit zal ons heel veel energie, moeite en uiteindelijk frustratie kosten, want de stroom van ons leven is sterker dan onze menselijke wil.
- We kunnen weigeren om in de stroom te stappen. In dit geval weigeren we halsstarrig om veranderingen toe te staan en blokkeren we onszelf volledig. Dit zal maken dat we niet écht leven, want leven betekent verandering. We worden als een boot in een haven. Een boot is misschien veiliger is in de haven dan op zee, maar hij is niet bedoeld om zijn hele leven in de haven te blijven. Wij zijn ook niet bedoeld op ons hele leven aan de zijkant van het leven te blijven staan!
- We kunnen meegaan met de stroom van het leven. Wanneer we vol vertrouwen beslissen om mee te gaan met de stroom van ons leven, wordt alles plots gemakkelijker. We laten los wat ons afremt en wat we nodig hebben komt makkelijker naar ons toe. Alles gaat vanzelf en met gemak.
Ikzelf heb een hele periode in mijn leven geweigerd om in die stroom te stappen. Ik was bang om fouten te maken, bang voor conflicten, bang om niet goed genoeg te zijn. Het resultaat van die vele jaren van weerstand heb ik vooral fysiek ervaren. Al die opgekropte energie gaf aanleiding tot hoofdpijnen en migraines, slaapproblemen, spijsverteringsproblemen… Ik voelde me niet gelukkig, maar ik was zo bang de nodige stappen te zetten.
Uiteindelijk lukte het me om belangrijke veranderingen door te voeren en in de stroom van mijn leven te springen. De eerste sprong was de moeilijkste. Nu gaat veranderen gemakkelijk. Mijn leven is compleet veranderd en de fysieke klachten zijn al jaren verdwenen.
Is verandering moeilijk voor mij? Eigenlijk niet meer, omdat ik weet hoe ik dit moet aanpakken.
Het start allemaal met de eerste stap: het nemen van een beslissing en de rest volgt als je in de stroom van je leven stapt of springt!
Hoe kies jij te reageren op de stroom van het leven?
Ik wens je een heel fijne vaart!
Liefs
Evelyne