Lieve Lezer,
Ditmaal geen Goed Nieuwsbrief van mij, wel van mijn dochter Stefanie.
Ik ben volop aan het schrijven aan mijn derde boek en laat deze maand de eer aan Stefanie om jullie Goed Nieuws en tips aan te reiken.
Veel leesgenot en een deugdoende rusttijd!
Liefs

Evelyne
 


Ben jij volop aan het genieten van je vakantie? Of blijf je denken aan het werk?
Kan je alle mails en taken naast je neer leggen als je op vakantie bent?
Neem je wel degelijk vakantie of blijf je gewoon doorwerken?

Iedereen heeft wel eens stress. Stress is een natuurlijk verschijnsel van je lichaam. Stress helpt je om met gevaren, uitdagingen en deadlines om te gaan… Maar wanneer is het te veel?

Iedereen heeft toch wel eens een slapeloze nacht?
Iedereen piekert toch wel eens?
Iedereen vergeet toch wel eens iets?
Iedereen heeft toch soms eens een kort lontje?
We proberen onszelf soms wijs te maken dat onze chronische stress ‘normaal’ is, dat iedereen het druk heeft, maar soms is te veel te veel en pleeg je roofbouw op je lichaam.

Stress triggert je hersenen en zorgt ervoor dat je spieren samentrekken, je ontwikkelt veel meer kracht, je bloeddruk gaat omhoog, je begint sneller te ademen, je spijsvertering wordt stilgelegd… Door al die gebundelde energie kan je sneller reageren.
Het nadeel is dat dit wel heel vermoeiend is voor je lichaam. Het hyperalert zijn en klaarstaan om te vechten of vluchten vraagt het uiterste van je lichaam.
Het is dan ook noodzakelijk om recuperatietijd in te plannen, je moet je lichaam pauzes gunnen. Vaak kom je daar niet meer aan toe en ervaar je de ene stresssituatie na de andere. Als je de hele tijd brandjes blust, gaat je lichaam in overdrive, en dat kan voor heel wat ongemak zorgen: hoofdpijn, maagpijn, verkrampte spieren, spijsverteringsstoornissen, hartkloppingen en hartritmestoornissen…

Sta er eens bij stil:

Hoeveel stress heb jij?
Hoeveel brandjes heb je vandaag al geblust?
Hoeveel brandjes heb je gisteren geblust?
En hoeveel ontspanning heb je al genomen?

Als je het gevoel hebt dat je misschien wel wat te veel stress en wat te weinig ontspanning hebt, dan zou het mogelijk zijn dat je lijdt aan een burn-out of op weg bent naar een burn-out.
Burn-out is alomtegenwoordig in de maatschappij van vandaag. Er wordt veel over geschreven en iedereen kent wel iemand die een burn-out heeft.
Maar weet je ook dat een burn-out preventief kan behandeld worden? Je hoeft helemaal niet te wachten tot je volledig op bent, tot je zoveel gegeven hebt dat je niet meer kan. Je kan er nu, vandaag, op dit moment iets aan doen!


Begin dan nu eerst en vooral met stil te staan en te ademen.
Als we gestresseerd zijn, schakelt ons lichaam over op een oppervlakkige ademhaling. Goed in- en uitademen is de eerste stap naar ontspannen. Je geeft door goed in- en uit te ademen een eerste signaal aan je lichaam dat er geen écht gevaar is, dat alles oké is.
Om het nog efficiënter te maken kan je je voorstellen dat je bij het uitademen alle stress en negatieve gevoelens loslaat en en dat je energie en ontspanning inademt.

Start daarnaast met het inplannen van vakantietijd voor je gsm en je laptop.
Constante bereikbaarheid is heel vermoeiend voor ons systeem. Elke keer je een bericht, een telefoontje of een melding van sociale media of e-mail krijgt, is dit een belasting voor je systeem. Je hersenen denken telkens “Ik moet hiermee iets doen”.
Zet je gsm dus op vliegtuigmodus en zet de meldingen van je email en sociale media uit, terwijl je zelf van het hier en nu kan gaan genieten. Bepaal zelf wanneer je bereikbaar wil zijn.
Als dit je heel moeilijk lijkt, begin dan met tien minuten of een kwartier. Eens je merkt dat dit lukt en dat de wereld niet vergaat als je even niet bereikbaar bent, dan kan je deze tijd verlengen naar een half uur of een uur.
Wanneer dit lukt, kan je misschien gaan kijken op welke andere manieren je afstand kan nemen van de dagelijkse stress. Misschien kan je iedere avond voor het slapengaan bewust een pauze inplannen, zoals het laatste halfuur of uur voor het slapengaan geen mails of smsjes meer bekijken/versturen, zodat je op een rustige manier de nacht kan ingaan. Of laat je tijdens je middagpauze of tijdens een familiefeest je gsm thuis…

Heb je het gevoel dat je aan chronische stress lijdt en dat je dicht tegen een burn-out zit?
Dan hoop ik dat deze kleine tips je zeker helpen.
Natuurlijk zijn er ook andere elementen die bij een ernstige burn-out dienen aangepakt worden.
Welke die zijn, is afhankelijk van jou. Elke burn-out is uniek, net zoals iedere persoon uniek is.

Ik wens je verder een fijne, stressloze vakantie toe! Ook voor je gsm!

Liefs,

Stefanie Vermandele