We zijn eind januari…
Een maand is voorbij sinds de meesten onder ons goede voornemens geformuleerd hebben…
Hoeveel inspanning doe je nog om deze voornemens te realiseren?
Spijtig genoeg werden de meesten onder ons terug opgeslorpt door ons dagelijks leven.
We zijn stilaan aan het hervallen in de oude gewoontepatronen en de oude ik….
Moet dit echter altijd zo zijn? Kan dit veranderen?
Mijn antwoorden zijn: neen en ja!
Neen, het moet niet altijd zo zijn en Ja, het kan veranderen.
Recent hersenonderzoek heeft aangetoond dat we ons brein kunnen veranderen, door het soort handelingen die we uitvoeren. De hersenen veranderen immers door de nieuwe gedachten waar we mee bezig zijn of de nieuwe ervaringen die we opdoen. Net zoals een spier die getraind wordt, in omvang toeneemt en een spier die niet gebruikt wordt (vb. door ziekte, gips…) krimpt, gebeurt hetzelfde in onze hersenen. Trainen we bepaalde vaardigheden, dan zal dat deel van de hersenen dat voor die taak gebruikt wordt, groter worden en het omgekeerde is ook waar. Wanneer we bepaalde vaardigheden niet meer beoefenen, krimpt het overeenstemmend gebied in de hersenen.
Ons brein is dus in staat zijn structuur te veranderen en nieuwe neuronenverbindingen te maken, wanneer we een poos met nieuwe gedachten of nieuwe handelingen bezig zijn.
De wetenschap noemt dit plasticiteit.
Het enige ‘vervelende’ is dat onze hersenen wat tijd nodig hebben om nieuwe informatie op te nemen. Bovendien is het zo dat, als we deze nieuwe informatie willen behouden, dit proces dient herhaald te worden.
Het is dus belangrijk dat we, indien we oude gewoontes willen veranderen, we een tijdlang heel bewust de nieuwe gewoontes dienen te herhalen, voordat ze de plaats van de oude gewoontes automatisch innemen.
We kunnen elke dag beginnen ons leven te veranderen. We kunnen elke dag kiezen of het een dag wordt waarin we leven als de ‘oude ik’ of als de ‘nieuwe ik’.
Hoe doen we dat nu concreet?
Het eerste wat nodig is om de beslissing te nemen nieuwe gewoontes een vaste plaats te geven in je leven.
Kies eerst één nieuwe gewoonte uit.
Neem liefst om te beginnen één kleine eenvoudige gewoonte, liefst een gewoonte die je aan het begin van de dag kan invoeren.
Het is belangrijk om je dagelijkse routine een klein beetje te veranderen. Jouw ‘oude ik’ wordt immers gevoed door de oude dagelijkse routine. Wanneer je dus jouw oude dagelijkse routine wat verandert, is het makkelijker voor jouw ‘nieuwe ik’ om zich te manifesteren.
Zelf heb ik sedert half december mijn dagelijks ochtendritueel veranderd. Ik wou meer tijd om boeken te lezen, omdat dit ‘voeding voor mijn ziel’ is.
Tot nu toe was het zo dat ik ’s avonds na mijn werk tijd nam om te lezen… maar na een drukke werkdag ging het eigenlijk niet zo goed meer om aandachtig te lezen.
Ik heb beslist om ’s ochtends te lezen.
Mijn oude routine was: opstaan, ontbijten, mails checken, en dan mij klaarmaken voor de dag.
Nu is mijn nieuwe routine: opstaan, ontbijten, minstens 10 bladzijden lezen in een boek, mails checken en dan mij klaarmaken voor de dag.
Soms betekent dit dat ik vroeger dien op te staan, maar ik doe dit nu met plezier.
Het geeft me zoveel vreugde, energie om mijn dag zo te beginnen. Ik stel zelfs vast dat wat ik ’s ochtends lees de hele dag blijft ‘hangen’, het inspireert mij en helpt me soms om klanten iets aan te reiken dat ze nodig hebben.
Na meer dan een maand deze nieuwe gewoonte toe te passen, stel ik bovendien vast dat dit me aangezet heeft om nog andere zaken in mijn leven te gaan veranderen.
Begin dus met één kleine verandering in je dagelijkse gewoontes en zie wat dit voor je doet!
Wat kan je doen om het leven van jouw ‘nieuwe ik’ te vergemakkelijken?
Veel succes!