De donkerste periode van het jaar?

Voorbije maandag (15/01) was het ‘blue monday’ of deprimaandag. Had jij er last van?


De ‘uitvinder’ ervan is de Britse psycholoog Cliff Arnell, gespecialiseerd in depressies. Hij werkte een wetenschappelijke formule uit, die aantoonde dat de derde maandag van januari de dag van het jaar is waarop de meeste mensen zich triest, neerslachtig of weemoedig voelen.
Volgens Arnell maakt het slechte winterweer in januari veel mensen somber. Het is ook de periode waarin we ons realiseren dat we onze goede voornemens niet kunnen volhouden. Daarbij komt nog dat we niet meteen uitzicht op vakantie hebben en dat we vaak financieel de gevolgen ervaren van de feestdagen en/of de solden. We hadden even een vluchtmogelijkheid uit het dagdagelijkse leven met de feesten in december, maar in januari loopt het leven echter gewoon weer verder.

Klopt dit wel?

Het is inderdaad zo dat januari een donkere maand is, dat de euforie van de feestdagen voorbij is, dat je financieel budget moet herstellen van de kostelijke decembermaand en dat we in januari dienen vast te stellen dat het leven eigenlijk gewoon verder gaat.

Maar moet dit ons somber of depressief maken?

Eigenlijk niet! Eigenlijk hangt alles af van waar we onze aandacht op richten en hoe we de zaken bekijken.

De blauwe maandag van dit jaar deed zijn naam alle eer aan: het was een gure, donkere, koude, kletsnatte dag met felle windvlagen.
Ik moest die dag te voet een aantal boodschappen doen…
’s Ochtends had ik echter op Facebook een uittreksel gezien van de film ‘I’m singing in the rain’ met Gene Kelly uit 1952 , waarbij Gene Kelly aan het zingen en dansen is in de gietende regen. Het resultaat was dat ik met een brede glimlach op mijn gezicht en met dat liedje in mijn hoofd (gelukkig voor de andere voetgangers niet luidop) het gure weer vrolijk getrotseerd heb.
Het weer bleef guur en donker, maar de manier waarop ik het bekeek, zorgde ervoor dat ik het anders ervaren heb.

We hebben altijd keuze. We kunnen niet altijd de uiterlijke omstandigheden kiezen, maar we kunnen altijd kiezen hoe we erop reageren en hoe we er mee omgaan.
We zijn vergeten hoe krachtig we wel zijn. Wanneer we de wereld op een andere manier bekijken, verandert onze ervaring van diezelfde wereld.

Het is zo belangrijk je bewust te zijn van waar je je aandacht op richt.
Richt je je aandacht op positieve zaken of op negatieve?
Richt je je aandacht op de fouten of op de gaven van een ander?
Richt je je aandacht op iets wat je blij maakt of iets wat je ergert of frustreert?
Richt je je aandacht op wat je verschillend maakt van een ander of waarin je gelijkt op de ander?
Richt je je aandacht op de regen of zing je in de regen?

Waar je je aandacht op richt, bepaalt grotendeels je ervaringen en hoe jij je voelt.
Wanneer je je somber voelt, gefrustreerd, angstig, kwaad, gestresseerd…, kijk dan even waar je aandacht en gedachten op gericht zijn.
Weet dat je die op elk moment kan veranderen!

Kies jij er ook voor om te zingen in de regen?

Liefs

Evelyne

 

Keer terug naar het Goed Nieuws-overzicht.